minyak-kelapa-dara2Seperti yang kita ketahui, khasiat kelapa dara adalah kandungan lemak tepunya yang sangat tinggi dan sangat diperlukan oleh badan kita untuk kekal sihat dan cergas selain mencegah  penyakit-penyakit yang boleh membawa maut seperti penyakit jantung dan kencing manis.

Khasiat minyak kelapa dara adalah dari minyaknya yang kaya dengan lemak tepu yang memberi 1001 rawatan pencegahan penyakit telah mendapat kepercayaan oleh masyarakat dunia tentang keberkesannya yang amat menakjubkan. Semua fakta tentang khasiat kelapa dara ini telah disahkan oleh pakar-pakar perubatan dunia.

Apakah khasiat kelapa dara iaitu lemak tepunya dan mengapa kita memerlukan nya?

Lemak tepu separa pepejal pada suhu bilik dan ditemui dalam produk haiwan seperti daging, ayam, lemak, kulit ayam, susu penuh, keju, telur, mentega dan minyak tropika seperti kelapa dan minyak kelapa sawit.

Badan kita sebenarnya memerlukan lemak tepu untuk kekal sihat. Mengapa?

1) Lemak tepu membentuk sekurang-kurangnya 50% daripada membran sel kita – komponen phospholipid setiap sel. Asid lemak tepu adalah apa yang memberi sel-sel kita integriti struktur, jadi dinding sel tidak lemah dan boleh melindungi dalam sel-sel.

2) tepu asid lemak memainkan peranan penting dalam kesihatan tulang kita. Untuk kalsium untuk digunakan dengan berkesan oleh tulang, sekurang-kurangnya 50% daripada lemak pemakanan harus tepu.

3) asid lemak tepu Lipoprotein sebenarnya lebih rendah (a), bahan dalam darah yang membawa kepada penyakit jantung, manakala penggunaan lebihan minyak sayuran meningkatkan ia.

4) asid lemak tepu melindungi hati daripada alkohol dan toksin lain, termasuk Tylenol, pelega kesakitan.

5) tepu asid lemak yang diperlukan untuk penggunaan yang betul Omega-3 asid lemak penting kerana omega-3 adalah lebih baik dikekalkan dalam tisu apabila diet yang kaya dengan lemak tepu (terutamanya organik minyak kelapa dara)

6) asid stearik tepu ditemui dalam daging lembu dan koko, dan asid Palmitic ditemui dalam minyak kelapa adalah makanan pilihan untuk jantung, itulah sebabnya lemak di sekitar otot jantung adalah sangat tepu. Jantung menarik pada rizab ini lemak dalam masa tekanan.

7) asid lemak tepu seperti asid caprylic didapati dengan banyaknya dalam minyak kelapa, anti kulat dan membantu pertempuran candida (penumbuhan yg terlalu cepat yis yang adalah perkara biasa dalam masyarakat kita).

8) Walaupun lemak tepu meningkatkan kedua-dua yang buruk dan kolesterol baik, TFA adalah serta penggunaan berlebihan daripada omega-6 asid lemak menaikkan yang Ketumpatan buruk Rendah Lipo-protein (LDL) dan menyekat yang Ketumpatan baik Tinggi Lipo-protein (HDL) kolesterol , menjadikannya lebih teruk.

Kesimpulannya, mengelakkan TFA adalah mesti. Terdapat tiada tahap toleransi. Mereka adalah penyebab serius keadaan degeneratif yang menyamar dalam beberapa makanan yang paling menarik untuk tarikh. Mengelak atas penggunaan minyak politaktepu (omega-6 asid lemak) seperti minyak flaks dan benar-benar mengelakkan jagung, soya, safflower dan kanola adalah permulaan yang hebat, minyak politaktepu telah ditunjukkan untuk menyumbang kepada penyakit jantung, radang, di bawah-aktif tiroid dan berat badan.

Coconut-Leaf

Gunakan minyak kelapa dara organik. Saya menekankan kepentingan menggunakan hanya minyak kelapa dara organik kerana versi bertapis minyak kelapa tidak lagi mempunyai struktur yang sama dan manfaat kesihatan yang sama seperti minyak kelapa dara organik. Malah, mengambil minyak kelapa biasa juga boleh memberi seseorang sakit kepala atau mual.

Pengeluar makanan tidak akan rela kembali untuk menggunakan semula jadi lemak tepu seperti minyak kelapa, minyak sawit, mentega dan lemak kerana mereka adalah lebih mahal. Hanya permintaan yang bersepadu oleh pengguna berpendidikan akan membawa lemak sihat tradisional kembali ke dalam bekalan makanan komersial kami dan memasak restoran.

Menggunakan minyak kelapa organik dalam semua memasak dan penaik adalah pilihan terbaik untuk alternatif yang sihat. Kerana minyak kelapa dara benar-benar tepu dan tidak TFA boleh dibuat dari ia, maka adalah tidak berbahaya. Di samping itu, ia tidak mengoksidakan, walaupun pada 170 darjah Celsius.

Khasiat kelapa dara adalah lemak tepunya kerana ia juga membantu kita membakar lemak badan untuk tenaga kerana struktur yang unik molekul asid lemak rantaian sederhana. Jadi jangan menikmati makan lebih organik minyak kelapa dara, minum santan organik / crème dalam teh anda serta mencurah ia lebih bubur anda dan munching pada keping Makarun dibuat dari koko organik dan desiccated kelapa organik untuk kesihatan dan umur panjang.

Artikel berkaitan:
Rawatan Buasir Menggunakan Minyak Kelapa Dara

Filed under: Blog

Like this post? Subscribe to my RSS feed and get loads more!