Ramai ingin tahu tentang pencegahan penyakit jantung dengan kaedah rawatan semulajadi menggunakan minyak kelapa dara asli kerana ianya sangat memberi kesan yang baik pada jantung kita. Di Malaysia,Penyakit jantung adalah 10 penyakit utama yang paling ramai di hidap oleh penduduk negara ini yang mana ianya boleh membawa maut bila-bila masa sahaja.
Oleh itu, buat pencegahan penyakit jantung menjadi satu keutamaan. Mendidik diri, orang yang tersayang, dan mereka yang anda sayangi. Kaedah rawatan dan pencegahan menggunakan minyak kelapa dara memang telah diperakui oleh doktor-doktor pakar kerana kesannya sangat menakjubkan.

Ini artikel yang agak teknikal yang ditulis oleh Mary G. Enig mengenai penyelidikan baru ke beberapa manfaat terbaru minyak kelapa dara akan memberi anda banyak berfikir tentang.

Ringkasan Strategi Kesihatan Asli: Pencegahan Penyakit Jantung

Kami menyiarkan artikel keseluruhan terutama bagi mereka yang berminat untuk melihat penyelidikan dan kajian saintifik mengenai dakwaan ini bahawa minyak kelapa dara boleh digunakan untuk pencegahan penyakit jantung.

Artikel ini menjelaskan bahawa:

Minyak kelapa dara sebagai “lemak tepu” tidak adalah punca bagi penyakit jantung seperti yang didakwa. Pencegahan penyakit jantung bermula dengan memakan kualiti yang baik lemak tepu seperti minyak kelapa dara.
Minyak kelapa dara sebenarnya mengawal paras kolesterol darah serta trigliserida dan oleh itu membantu dengan pencegahan dan rawatan penyakit jantung.
Penyelidikan menunjukkan bahawa minyak kelapa menghalang pengoksidaan kolesterol, salah satu punca utama aterosklerosis.
Kelapa diet berasaskan minyak diturunkan Lp (a) tahap. Mengukur Lp (a) tahap telah dijumpai untuk menjadi petunjuk yang lebih tepat menjadi terdedah kepada CHD (Penyakit Jantung Koronari). Pencegahan bermula dengan fungsi tubuh menormalkan dan minyak kelapa dara tidak hanya itu!
Minyak kelapa dara mempunyai kesan antimikrob dalam badan dan boleh digunakan untuk merawat walaupun jangkitan bakteria yang teruk seperti strain tahan antibiotik. Ini kesan antimikrobial sangat baik boleh memainkan peranan penting dalam pencegahan penyakit jantung dengan menghapuskan bakteria atau virus luka-luka pada dinding arteri. (Lihat artikel-artikel lain oleh Mary Enig, akan datang!)
Minyak kelapa dara boleh digunakan sebagai rawatan yang berjaya untuk keracunan fosfid akut aluminium yang tidak mempunyai penawar yang diketahui sehingga kini

Kajian terkini mengenai Minyak Kelapa Dara

heartOleh Mary G. Enig, PhD

Salah satu minyak yang sangat berguna dalam bekalan makanan datang dari kelapa. Minyak kelapa telah mengalami daripada kritikan yang tidak adil selama lebih daripada 30 tahun di Amerika Syarikat kerana beberapa organisasi kerajaan dan makanan minyak, serta organisasi aktivis pengguna seperti Pusat untuk Sains dalam Kepentingan Awam (CSPI), telah mendakwa bahawa minyak kelapa sebagai “lemak tepu” ditunjukkan untuk menjadi atherogenic. Ini adalah tidak benar.

Terdapat pelbagai menyokong penyelidikan yang diterbitkan pada tahun 2003, 2004, dan 2005, yang menunjukkan betapa pentingnya minyak kelapa. Selain itu, maklumat mengenai minyak kelapa sedang datang ke dalam sastera penyelidikan dari banyak negara, termasuk India, Norway, Iran dan Amerika Syarikat.

Berikut adalah beberapa kajian terkini menunjukkan manfaat minyak kelapa. Ini bercanggah dengan kajian mendakwa bahawa minyak kelapa menyumbang kepada penyakit jantung dan juga menyokong penyelidikan awal menunjukkan peranan antimikrob untuk asid lemak dalam lemak tradisional ini.

 

BENEFISIAL UNTUK PENYAKIT JANTUNG
mcdc7_myocardialischemiaKajian terbaru menyangkal dakwaan bahawa minyak kelapa menyebabkan aterosklerosis dan penyakit jantung.

Dalam kajian yang diterbitkan dalam Biokimia Klinikal, 2004, 1 penyelidik melihat minyak kelapa sebagai komponen diet dalam haiwan makmal (tikus Sprague-Dawley). Dalam kajian ini, minyak kelapa dara, yang telah diperolehi melalui proses basah, mempunyai satu kesan bermanfaat dalam mengurangkan jumlah kolesterol, trigliserida, fosfolipid dan lipoprotein ketumpatan rendah (LDL).

Kesan seragam bermanfaat. Dalam serum dan tisu, Lipoprotein berketumpatan sangat rendah tahap kolesterol (VLDL) telah diturunkan dan HDL-kolesterol telah meningkat. Pecahan polifenol minyak kelapa dara juga didapati untuk mencegah in vitro LDL-pengoksidaan. Kita tahu bahawa kolesterol teroksida boleh memulakan proses aterosklerosis-asid lemak dalam minyak kelapa menghalang pengoksidaan ini. Keputusan dalam kajian ini telah ditafsirkan sebagai akibat komponen yang aktif secara biologi polifenol yang hadir dalam minyak.
Merendahkan LP (A)

Satu lagi kajian yang berurusan dengan lipoprotein dan kolesterol telah dijalankan di kalangan wanita. Penyelidik mendapati bahawa diet yang berasaskan minyak kelapa diturunkan pos-prandial tisu pengaktif plasminogen dan lipoprotein (a). 2

Lp (a) adalah penanda darah yang merupakan satu petunjuk yang lebih tepat wilayah rawan bencana kepada serangan jantung daripada tahap kolesterol.

Penyelidik telah percaya bahawa tahap Lp (a) tidak terjejas oleh pelbagai bentuk pengambilan lemak. Walau bagaimanapun, dalam kajian ini, Lp (a) diturunkan apabila subjek dimakan makanan yang tinggi lemak tepu dan agak diturunkan apabila mereka mengamalkan diet lemak sedikit diturunkan-tepu.

Lemak tepu yang digunakan dalam kedua-dua diet ini adalah minyak kelapa. Diet kawalan berdasarkan minyak monotaktepu.
Penawar RACUN

Salah satu kegunaan yang lebih menarik minyak kelapa ditemui dalam kesusasteraan toksikologi manusia melibatkan penggunaan bermanfaat minyak kelapa sebagai rawatan yang berjaya untuk keracunan akut fosfid aluminium.

Racun ini digunakan untuk mengawal perosak dalam kemudahan penyimpanan bijirin di mana ia berfungsi sebagai gas beracun, gas iaitu phosphine, yang merupakan racun mitokondria.

Terdapat tiada penawar yang diketahui untuk aluminium fosfid. Pesakit yang diterangkan dalam kajian kes ini terselamat selepas rawatan pesat yang termasuk mengambil baking soda dan minyak kelapa, serta penjagaan sokongan, dan ia telah membuat kesimpulan bahawa minyak kelapa dara mempunyai penggunaan yang signifikan sebagai sebahagian tambahan protokol rawatan dalam jenis ini keracunan .
Anti-mikrob

beberapa penyelidik telah dikenali untuk beberapa lama bahawa derivatif minyak kelapa, asid laurik dan monolaurin, selamat agen antimikrob yang boleh membunuh sepenuhnya atau menghentikan pertumbuhan beberapa bakteria dan virus yang paling berbahaya.

Bakteria Ramai yang telah menjadi kebal kepada antibiotik tetapi minyak herba seperti minyak Oregano dan utama asid lemak dari minyak kelapa, asid laurik, yang badan bertukar menjadi monoglyceride, monolaurin, menunjukkan janji besar sebagai anti-bakteria dan anti-virus ejen.

Monolaurin, khususnya, sedang ditunjukkan untuk menjadi berguna dalam pencegahan dan rawatan jangkitan bakteria yang teruk, terutama orang-orang yang sukar untuk merawat atau tahan antibiotik.

Bakteria sukar seperti Staphylococcus aureus serta bakteria lain telah dikaji di sini di Amerika Syarikat dalam kumpulan penyelidikan seperti kumpulan Dr HG Preuss di Georgetown University. Mereka mendapati bahawa monolaurin yang digabungkan dengan minyak herba penting menghalang bakteria patogenik dalam kedua-dua piring petri (in vitro) dan juga dalam tikus (in vivo).

Artikel berkaitan :
Khasiat Kelapa Dara Dan Lemak Tepunya

Filed under: Blog

Like this post? Subscribe to my RSS feed and get loads more!