Minyak Kelapa Untuk Buasir, mungkin sedikit pelik bunyinya. Ia adalah satu penyakit yang sangat menyakitkan, terutama apabila kita hendak membuang air besar. Orang yang mempunyai penyakit ini akan  berasa sakit sekejap semasa pergerakan usus. Ramai orang mengalami buasir yang teruk menjalani pembedahan untuk menyembuhkannya. Sesetengah orang tidak tahu bahawa ia boleh diubati dengan menggunakan ubat-ubatan tradisional yang diperbuat daripada minyak kelapa (minyak kelapa dara). Tiada kajian yang membuktikan ia, tetapi ramai orang mengidap penyakit ini yang sembuh dengan menggunakan minyak kelapa dara. Jadi empirikal minyak kelapa untuk buasir adalah betul. Mahu mencuba penggunaan minyak kelapa untuk penyakit anda ini? Jika anda menggunakan dengan betul, jangan bimbang, tiada kesan sampingan, kerana minyak kelapa dibuat dari bahan semulajadi. Untuk perbincangan lanjut, sila rujuk kepada penerusan artikel ini.

minyak kelapa dara

Berikut adalah perkara-perkara yang berkaitan dengan minyak kelapa dara untuk buasir

A. Memahami Makna Buasir- Definisi

Buasir adalah satu penyakit yang berlaku dalam dubur di mana bibirnya mempunyai dubur bengkak kadang-kadang disertai oleh pendarahan. Pesakit sering berasa malu dan segan dengan orang ramai  kerana penyakit beliau.
Pesakit secara amnya sukar untuk duduk dan membuang air besar. Dubur berasa sangat sakit  apabila mulut atau rektum sfinkter dubur  di bawah tekanan. Pesakit yang mengalami buasir yang teruk, doktor biasanya mengesyorkan untuk melakukan pembedahan yang boleh memberi kesan sampingan yang kadang-kadang tidak baik untuk pesakit. Oleh itu, kesedaran tentang penyakit  ini perlu diambil perhatian awal  dan kerana ia boleh dirawat  dengan baik sebelum ia menjadi lebih  teruk.
Pesakit tidak harus memandang rendah terhadap penyakit beliau, kerana ia boleh membuat menderita seumur hidup jika tidak ditangani dengan sempurna.

B. Jenis-jenis Buasir

Terdapat dua jenis, buasir iaitu dalaman dan buasir luaran. Buasir dalaman ialah buasir dalam urat dubur dilindungi oleh membran mukus lembap. Jika tidak dirawat boleh menonjol sebagai buasir luaran.
Gejala ini adalah kehadiran darah yang keluar dari dubur semasa pergerakan usus. Jika anda mempunyai tahap yang teruk, ia boleh melekat keluar dan terus berkembang seperti  bola tenis yang memerlukan anda menjalani pembedahan untuk membuang buasir.

Buasir luaran vena varikos dalam otot yang secara amnya dikaitkan dengan kulit. Biasanya muncul lebam bengkak kebiruan di pinggir dubur yang merasakan kesakitan dan gatal-gatal.

269322_519886454729908_153356010_n

 C. Perkara Yang Menjadi Punca Buasir

Ia disebabkan oleh bermulanya perkara-perkara berikut di bawah jadi perlu berhati-hati dan mengelakkan:
1. Terlalu banyak duduk
2. Cirit-birit kronik
3. Mengandung disebabkan oleh perubahan hormon
4. Faktor keturunan
5. Hubungan seks melalui dubur
6. Sembelit Kronik
7. Penekanan pulangan vena aliran darah, dan lain-lain.

D. Ciri-ciri biasa / Gejala Buasir

Kita perlu tahu apa jenis buasir yang  wujud sebelum ia menjadi lebih teruk, supaya kita boleh merawat seawal mungkin. Biasanya pesakit akan mengalami pendarahan rektum dengan warna merah darah muda titisan atau mengalir melalui saluran dubur. Pesakit juga akan berasa terdapat lebam pada dubur sebagai pergerakan usus, jadi mereka akan menolak usus tersebut  yang mana ia boleh memburukkan lagi buasir mereka. Jika tidak, ia akan berasa gatal dubur biasanya disebabkan oleh virus dan bakteria yang membuat jangkitan.

E. Bagaimana Mengatasi, Rawat & Penyembuhan Buasir dan hubungannya dengan minyak kelapa dara untuk buasir

Untuk menghilangkan buasir sepenuhnya anda perlu menjalankan beberapa tips untuk mengubatinya dan berunding dengan doktor.
1. Amalkan gaya hidup sihat
2. Bersenam
3. Makan makanan berserat
4. Elakkan terlalu banyak duduk di atas mangkuk tandas
5. Jangan merokok, minum alkohol, dadah, dll
6. Jangan melibatkan diri dalam aktiviti seksual yang tidak adil
7. Minum air yang mencukupi
8. Jangan memegang air kencing dan najis anda
9. Jangan suka menggosok dan menggaru dubur berlebihan
10. Jangan menjadi berlebihan meneran semasa pergerakan usus
11. Mandi duduk dalam air suam
12. Ambil ubat seperti yang diarahkan oleh doktor anda

Bagaimana  minyak kelapa dapat mengubat untuk buasir.

Minyak kelapa  adalah lemak yang kita dapat daripada isi kelapa segar . Kandungan minyak kelapa lebih kurang lemak 85% tepu. Tepu minyak Kelapa dianggap sebagai salah satu daripada minyak masak yang paling stabil berbanding dengan minyak sayuran lain. Minyaknya adalah minyak tepu rantaian sederhana tepu yang memberi manfaat kepada badan. Di samping meningkatkan tenaga, mengandungi banyak nutrien keperluan badan anda adalah juga berguna untuk menyembuhkan pelbagai penyakit, seperti kanser, darah tinggi, penyakit jantung, penjagaan kulit, dan penyakit-penyakit lain, pertumbuhan rambut, termasuk untuk mengubati buasir. Oleh itu, minyak kelapa adalah ubat semula jadi buasir yang sangat mujarab.

Minyak Kelapa Dara adalah sumber semulajadi makanan. Lemak tepu dalam minyak kelapa mengandungi rantaian sederhana trigliserida (MCT). Molekul sangat halus minyak kelapa mudah diserap oleh badan dan ditukar kepada tenaga. Ia boleh mempercepatkan metabolisme sel-sel dalam badan. Minyak kelapa dara juga mengandungi 50% asid laurik, asid lemak penting yang diperlukan untuk membina dan mengekalkan sistem imun kita. Lauric asid dalam minyak kelapa mempunyai persamaan dengan susu. Itulah sebabnya mengapa minyak kelapa juga sangat baik untuk bayi. Minyak kelapa selain itu juga merupakan antivirus, antimikrob, antibakteria  supaya dapat mencegah dan merawat pelbagai penyakit, terutamanya buasir. Jadi minyak kelapa untuk buasir adalah alternatif penyembuhan semulajadi. Perlu diingat bahawa minyak kelapa adalah disyorkan bahawa minyak kelapa diproses tanpa penghidrogenan atau tanpa pemanasan (pemanasan terkawal) iaitu minyak kelapa dara.

Bagaimana untuk menggunakan minyak kelapa untuk buasir.

Pertama, membersihkan kawasan yang terjejas, anda digalakkan untuk menggunakan putik kapas kering . Kemudian, menyapu minyak kelapa di rantau bermasalah. Lakukannya selama beberapa hari. Anda boleh menggunakannya 3 kali sehari, atau sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Jangan lupa untuk sentiasa memberi perhatian kepada perubahan buasir anda setiap pergerakan usus. Jika terdapat perubahan ketara, melakukannya sehingga rasa sakit atau ketulan buasir ‘hilang. Sila menggunakan minyak kelapa untuk buasir dengan betul.  Insha Allah dengan izin Nya penyakit anda akan pulih.

Artikel Berkaitan:
10 Khasiat Minyak Kelapa Dara Yang Benar-Benar Terbukti Berkesan

Filed under: Blog

Like this post? Subscribe to my RSS feed and get loads more!